Informatie

Architektuurstudio Joost Dolhain Design bestaat sinds december 1990. Het bureau is een eenmans bureau, maar gespecialiseerd als architect, ontwikkelaar, adviseur en projektleiding in grotere projekten. Uit de ervaring, die ik opdeed bij Jan Sterenberg (1976-1978) in Ter Apel, Het NCIV ( koepel van Woningcorporaties in de Bilt, Ede en Eindhoven, ( nu Aedes) 1978-1989 en een jaar 1990 als Projektontwikkelaar bij Blauwhoed/ Eurowoningen in Rotterdam, merkte ik, dat willen we optimaal functioneren, het opzetten van een projectteam per project en soms per fase optimale kwaliteit waarborgt. Veel van deze projekten lopen over langere tijd en het gevaar bestaat, indien expertise binnen het bureau verzameld wordt, eerder gekozen wordt voor de aanwezige mankracht, dan voor het optimale team. 

Ik ben actief als adviseur in Volkshuisvesting, Zorg (Psychiatrie), Nul op de Meter, Energietransitie en “Van Gas Los”, om met praktische oplossingen en het ontwikkelen van aangepaste regelgeving daadwerkelijk wijk of stedelijk gerichte projecten van de grond te krijgen.

“Denken in Varianten” en “Flexibel bouwen” waren de basis van mijn afstuderen in 1977 bij de groep Habraken in Eindhoven en is de basis voor onze flexibiliteit in denken en uitvoeren.

De prefab bouwmethoden gebruik ik al vanaf het begin in 1976 in mijn ontwerpen. Als specialist in de houtskeletbouw, ( met team van Jan Sterenberg Eervolle vermelding HSB prijsvraag en bouw in Nieuwegein) opgeleidt door Zweedse en Canadesche experts, wist ik al vroeg de voordelen van de prefab te benutten. Snelle bouwtijd, goed controleerbare kwaliteit en hoge isolatiewaarden verpakt in een duurzaam product. 

De ontwikkeling van de regeling voor HVAT (van Dam eenheden) waar ik (NCIV) samen met Jaap Drenth(NWR) en Nauter Freeze (LOBH) rond 1980 aan meegewerkt heb. Is een basis geweest voor het bouwen voor kleine huishoudens en binnen de psychiatrie, waarbij goede woonbeleving, zorgt voor weinig mutatie, rust, meer vrijheid, minder calamiteiten en daardoor oa binnen de zorg, lagere kosten in begeleiding en zorg.

De Tiny Houses onderscheiden zich in 2 soorten bouw. Enerzijds de volledig Prefab Unitbouw uit de fabriek, op de vrachtwagen, plaatsen, aansluiten en wonen. En de elementenbouw, waarbij prefab wand, dak en vloerelementen op de bouw samengesteld worden. Ook bij deze bouwmethode, waarbij we bij grotere aantallen prefab sanitaire ruimten plaatsen, zijn we in 1 of 2 dagen, volledig waterdicht, met afgewerkte gevels. Fundering bestaat meestal uit simpele poeren, grondankers of we gebruiken stelconplaten. 

Wanden hebben minimaal een Rc waarde van 6 tot 7,0 m2K/W, Daken een Rc van 7,0 m2K/W, de BG vloer een Rc van minimaal 5,0 m2K/W. Platte daken worden voorzien van sedum bedekking, waardoor op warme dagen het dak niet te veel opwarmt.(ca 37gr C ipv 70gr C) . De energievoorziening kan op vele manieren. De woningen zijn geschikt voor warmtepomp en zonnepanelen, maar verwarmen via infrarood, all electric of tijdelijk via propaangas en later waterstof of warmtenet is mogelijk.

Door het gebruik van Tekpanelen met hoge isolatiewaarden, kunnen we de buitenschil beperken tot circa 220mm en een prima waarde in de verhouding tussen gebruiksoppervlak (GVO) tov Bruto vloeroppervlak (BVO) van boven de 80 tot 85% behalen. Dat scheelt tov traditionele bouw circa 6 m2 vloer extra bij 70m2 BVO. ( grens vergunningsvrij bouwen in de recreatiebouw)

De levensduur van deze woningen is bij normaal gebruik gelijk aan traditionele bouw dus minimaal 30 jaar. Maar kijk naar oude houtbouw waar een 50 of 60 jarige levensduur geen probleem is. Gevels zijn onderhoudsarm tot onderhoudsvrij . De gevels van (Tiny)Tinyhouse  kunnen uitgevoerd worden in Aluminium plaatmateriaal van 5mm en zijn in diverse kleuren verkrijgbaar.

Contactgegevens:
architektuurstudio joost dolhain design Warnsveld
e: dolha88@wxs.nl t: +31653169128